DRT Vloeren

DRT Vloeren is toonaangevend specialist op het gebied van technisch hoogwaardige naadloze vloersystemen voor industrie en utiliteit. Daarnaast is DRT Vloeren met esthetische gietvloeren actief op zowel de projectenmarkt als de particuliere markt. DRT combineert het beste van twee werelden: de netheid en nauwkeurigheid die de particuliere klant zo belangrijk vindt en de technische kennis waar bedrijven het meest een beroep op doen.

Het bedrijf is actief in Nederland en België met showrooms in ’s-Hertogenbosch, Zutphen en Antwerpen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oss.

"Hoe complexer een project, hoe interessanter wij het vinden"

De chocoladefabriek van Mars in Veghel, bedrijvenverzamelgebouw De GruyterFabriek in ’s-Hertogenbosch, diverse Sligro-vestigingen, het Fries Museum in Leeuwarden, de Coca-Cola fabriek in Dongen, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, het openbaar ministerie in Arnhem, Sergio Herman’s restaurant in Cadzand… de projectenlijst van DRT Vloeren is indrukwekkend. Andriëtte Dobbelsteen en haar broer Pietjan namen DRT in 2007 over van hun ouders die het bedrijf in 1983 oprichtten. Hoewel de crisis leidde tot een forse afname in de bouw, groeit DRT tegen de stroom in. Jaar na jaar stijgt de omzet. Het resultaat van keuzes maken, lef tonen en keihard werken, zo blijkt uit het verhaal van Andriëtte.

Zeer specialistische kennis

"Wat ons onderscheidt, is onze technische kennis – van de vloer én aanverwante zaken, waarbij we niet zelden op de stoel van het ingenieursbureau gaan zitten – en onze focus op service en kwaliteit. Service en kwaliteit zijn algemene kreten, maar bij onze vloersystemen gaat het om een heel andere dimensie", stelt Andriëtte.

"We kunnen een schoonheidsfoutje niet terughalen en opnieuw leveren; we moeten dat op locatie verhelpen. Hier zijn we erg goed in, we hebben veel geïnvesteerd in een eigen servicedienst. Inmiddels worden we regelmatig gevraagd om problemen van een ander op te lossen, ook via verzekeringsmaatschappijen. We leiden onze installateurs zelf op. De applicatie van een naadloze vloer is zeer verantwoordelijk vakwerk. Het product vraagt veel sturing en coördinatie. Eenmaal bezig, moet het in één keer goed. De schade is groot als het misgaat – in manuren, materiaalkosten en de shutdown van de locatie."

"We kiezen bewust voor hbo-opgeleide mensen, met zeer specialistische kennis. Dat is met name bij een industriële of projectvloer van belang. In korte shutdownperiodes van productieomgevingen dienen we een nieuwe vloer te plaatsen, inclusief het slopen en opnieuw opbouwen van ondergronden. Werken onder tijdsdruk en onvoorspelbare situaties; daar zijn we goed in. In een foodfabriek hebben we bijvoorbeeld te maken met HACCP-regels, zuurtegraden en eisen aan de temperatuursbestendigheid. In de farmaceutische industrie praten we over cleanroom-condities. Ieder project vraagt om specifieke oplossingen." Andriëtte lacht: "Hoe complexer een project, hoe interessanter wij het vinden!"

Zakelijke en particuliere markt

Andriëtte vertelt vol enthousiasme over DRT. Overname van de zaak was echter geen vanzelfsprekendheid. "Pietjan speelde al langer met het idee, maar ik volgde na mijn studie Bedrijfskunde een andere weg. In 2001 was mijn vader op zoek naar een medewerker en hij vroeg of de functie wellicht iets voor mij was. Vrij impulsief besloot ik het doen en zo rolde ik ons familiebedrijf in. In die periode kwam er steeds meer vraag naar esthetische gietvloeren. Die markt sprak me erg aan en ik ging ermee aan de slag. In 2003 openden we een showroom bij CILO in Zutphen, in 2008 volgde een showroom in het centrum van ’s-Hertogenbosch."

Vloeren-goeroe

Onder leiding van Andriëtte en Pietjan groeide DRT uit tot een bedrijf met twee takken: industriële en projectvloeren voor de zakelijke markt en esthetische gietvloeren voor de projecten- en particuliere markt. Pietjan is als technisch directeur verantwoordelijk voor de productontwikkeling, systemen en techniek en commercieel verantwoordelijk voor de industriële tak. Andriëtte houdt zich als algemeen directeur bezig met de commercie van de esthetische tak en de vestiging in België, marketing, financiën en personeel.

Vader Jan (72 jaar) is nog als adviseur betrokken. Andriëtte: "DRT was zijn kind; hij is als echte innovator nog altijd bezig met productontwikkeling. Hij is beslist nog niet ondernemersmoe! We zien hem als een vloeren-goeroe, hij weet ontzéttend veel."

Onderbuikgevoel

Na de bedrijfsoverdracht in 2007 volgde in 2009 opnieuw een grote stap: DRT opende een vestiging in Antwerpen. Andriëtte: "Al een tijdje speelden we met het idee om naar België te gaan. Echt marktonderzoek hadden we nog niet gedaan, maar we kregen uit België steeds meer aanvragen voor esthetische vloeren.

Ik was met mijn gezin in Antwerpen, toen ik een prachtig pand te huur zag staan. De ideale locatie! De verhuurder bleek aanwezig, we konden het direct bezichtigen. Ook mijn ouders kwamen meteen kijken. Twee weken later tekenden we het huurcontract.

Grotendeels gebaseerd op onderbuikgevoel, maar het voelde goed en was natuurlijk een gewogen risico. Zo snel schakelen, dát kan alleen in een familiebedrijf."

"Met je bedrijf de grens over, wat is dát ingewikkeld"

Zakendoen in België

Waar HLB al belangrijke ondersteuning bood bij de begeleiding van de bedrijfsoverdracht, was HLB bij de start in België opnieuw van grote waarde. "Zaken doen in België is compléét anders dan in Nederland", aldus Andriëtte. "Je krijgt te maken met andere fiscale regels, vragen over het verrekenen van de btw, een andere salarisadministratie, etc. De complexiteit van grensoverschrijdende activiteiten en de regelgeving omtrent personeel en inhuurkrachten: het is ongelooflijk intensief. Toch voelt het veilig, omdat we alles bij dezelfde partij kunnen onderbrengen en één aanspreekpunt houden."

In de prijzen

Het besluit om uit te breiden naar België pakte goed uit. "Het heeft ons door de moeilijkste fase in de crisis heen gesleept", stelt Andriëtte. De industriële markt viel flink terug, maar onze omzet groeide." Waardering voor de stap was er ook; in 2013 won DRT de Orange Diamond Award, een prijs voor de beste Nederlandse onderneming in België. Ook Andriëtte’s ondernemerschap bleef niet onopgemerkt. Ze werd afgelopen jaar verkozen tot 1 van de 100 meest succesvolle ondernemende vrouwen van Nederland. Ze is blij met de erkenning, maar stelt nuchter: "Als ik in 2001 een ander besluit had genomen, had ik waarschijnlijk niet ontdekt dat ik ondernemen zó leuk vind. Vooral de diversiteit en het feit dat ik richting kan bepalen, spreken me aan. Dat we een familiebedrijf zijn, zorgt voor extra dynamiek. Het samenwerken gaat goed, omdat we eigen taken en daarin een grote mate van vrijheid hebben."

Innovatie en ambacht

Stevige groei, ondernemers die gepassioneerd werken aan de doorontwikkeling van hun familiebedrijf en topproducten, het is een succesverhaal. Piekert Andriëtte nog ergens over? Na enig nadenken: "We groeien erg hard. Belangrijkste aandachtspunt is of we onze hoge kwaliteit en service waar kunnen blijven maken. Dáár waak ik voor. Ook moet ik me misschien sterker gaan maken voor het ambacht, daar is in ons land te weinig aandacht voor. Wij hebben innovatieve producten die op ambachtelijke wijze worden geplaatst. Zonder vakmensen zijn we nergens."

"Het samenwerken met familie gaat goed, ieder heeft duidelijk eigen taken"

In de volksmond heten het gietvloeren, in de praktijk levert DRT vele vloersystemen met als gemene deler: naadloos en met een strakke, industriële uitstraling. Voor technische vraagstukken levert DRT systemen op maat, afhankelijk van de eisen die worden gesteld. Voor de ene opdrachtgever zijn slijtvastheid en vloeistofdichtheid van belang, van de andere vloer wordt antislip en mechanische belastbaarheid verlangd. DRT was voorloper in esthetische toepassingen en de ontwikkeling daarvan. Ook in deze vloeren is inmiddels volop variatie. Van kunststof en cement tot gepolijst beton of een nieuwe variant op terrazzo. Wilt u weten hoe het zit? Neem een kijkje op www.drt.nl of bezoek een van de showrooms.

Dit artikel stond in HLB Nederland magazine SHIFT - Voorjaar 2015

Ondernemers, net als u

 • Zakelijk Rijden BV

  Zakelijk Rijden BV

  Zakelijk Rijden BV is in 2010 gestart met een online kilometeradministratie oplossing. Stephan: “Zelf was ik in die tijd veel onderweg en beschikte…Lees verder

  Lees verder
 • Autarco

  Autarco

  Autarco, Eindhoven/Shanghai: ‘Wij zijn de enige die opbrengst van zonnepanelen 100% garandeert’ Min of meer toevallig kwam Roel van den Berg…Lees verder

  Lees verder

Magazine HLB SHIFT

Twee keer per jaar brengen wij het magazine SHIFT uit. SHIFT staat vol met mooie klantverhalen, praktische ondernemerstips, leuke colums en nog veel meer. Lees verder en download de uitgaves. Lees verder

Lees verder