Nijvis

William Swinkels vertelt over zijn Nijvis-bedrijven alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar, het kweken van paling is geen alledaagse bezigheid. Zeker niet als je bovendien op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier wilt ondernemen. Nijvis is toonaangevend in de Nederlandse palingmarkt en heeft haar hoofdkantoor in Nijmegen. Daar is ook een palingkwekerij, de grootste van Europa.

In totaal bestaat Nijvis uit vier palingkwekerijen en een Vishandel/rokerij. Nijvis opende in 2015 ook een vestiging in Duitsland en afgelopen jaar startte het met activiteiten in Marokko. Directeur Swinkels is een pragmatisch man. “Dat geldt ook voor de bedrijven. We zijn heel nuchter en zochten dan ook een accountant die daarbij past. In eerste instantie klikte het niet met een accountant, totdat we Van Daal & Partners in Gemert terecht kwamen. Ze snappen ons, ze begrijpen waar we mee bezig zijn. En dat is in onze branche wel nodig, vind ik. Het is prettig dat ze weten hoe de processen lopen”

Pragmatisch
Het kantoor van HLB Van Daal & Partners in Gemert is ruim drie jaar actief voor Nijvis. Swinkels: “We hebben een kantoor voor de boekhouding. Van Daal & Partners zorgt vervolgens voor de accountantscontrole van onze boekhouding en administraties de goedkeuring. Ook zijn ze beschikbaar voor managementadvies. Ik verwacht van een accountant deskundigheid, maar ook die pragmatische benadering. Zo zitten wij ook als bedrijf in elkaar.”

Aal
Paling groeit op uit glasaal. “Dat zijn hele kleine visjes die voor de kust zwemmen. Daar vangen we ze. Dat is het beginstadium van de vissen die uiteindelijk uitgroeien tot palingen. De glasaaltjes brengen we naar onze kwekerijen.” De paling is een trekvis, net als de steur en de zalm. “Vissen moeten kunnen migreren. Ze hebben het moeilijk omdat we onze wateren hebben afgesloten. Die vis kan onze rivieren niet op. Wij helpen de glasalen de dijk over, zeg maar”, legt Swinkels uit.

Terug natuur in
Nijvis staat ook voor duurzaamheid. “We bemoeien ons zeer intensief met het op peil houden van de palingstand in Nederland. We zamelen geld in bij de verkoop van palingproducten om dat te investeren in het uitzetten van kleine aaltjes.” Een op de vier palingen die worden gekweekt gaat terug de natuur in aldus Swinkels.

Duurzaam
Swinkels is medeoprichter en bestuurslid van DUPAN. Die stichting wil de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren. “De palingcultuur hoort bij Nederland, net als tulpen, klompen en molens. Het eten van paling als delicatesse is mogelijk, mits de palingstand op peil is en blijft en mits de palingvisserij, -kwekerij en -verwerking op een duurzame wijze is vormgegeven. DUPAN zet zich in om de palingcultuur voor Nederland te behouden, met respect voor de natuur.”

Ondernemers, net als u

 • JNV, 's-Hertogenbosch

  JNV, 's-Hertogenbosch

  Digitale architecten veraangenamen leven met techniek. JNV in ’s-Hertogenbosch realiseert comfortabele woon- en werkomgevingen door de slimme…Lees verder

  Lees verder
 • Huismerk Energie

  Huismerk Energie

  Huismerk Energie is een jonge energieonderneming van ondernemers die in de crisistijd een florerend bedrijf hebben gebouwd vanuit hun passie, ambitie…Lees verder

  Lees verder

Magazine HLB SHIFT

Twee keer per jaar brengen wij het magazine SHIFT uit. SHIFT staat vol met mooie klantverhalen, praktische ondernemerstips, leuke colums en nog veel meer. Lees verder en download de uitgaves. Lees verder

Lees verder